Discipline – How to reach your goalsDisciplin – Hur Du når Dina mål

Discipline.

It’s all about discipline today and how I discovered how important the ATTITUDE of discipline is.

I decided to compete for one last time. Yes, I know, I said that last time too, but this time around was more of an experiment where you get in shape even on a somewhat ‘controversial’ approach.

In January 2014, the last trip began, with a more strict diet, a more planned approach, an improved preparation and a structure that was well in, appropriate. Rules and reports was of course there as well as a given fact.

I went in with a precise target plan that I would normally implement in my work/career.

Part of what I did was stuff that I “hated” to do, but to get what I “love/desire”, so I had to do it. I am used to planning ahead as I would travel 100,000 KM or more in a year (both locally and abroad) for work.

January and February came, this included two trips abroad. I had given to eat right, train right and bring dietary supplements. When you are on the road so often (4-5 days a week), such a plan can be affected thus posing a challenge as I had to always ensure that the hotel I booked into had good gym or one nearby, pack gym clothes with me, pack a weeks’ worth of dietary supplements, including my protein powder and also watch my diet. However the beginning of a process/project is always a learning curve.

March came and I added one more tool to the rule and report system, I started to weigh in so as to monitor myself with hopes of getting the right proportion of muscle, fat and water. In that moment, it was only to develop mathematics, coldly calculating how many pounds had to be lost what these were in calories and what would be required to help shape the extra cardio activity and find a balance.

What I thought was the most challenging was to be able to get it right when I was on long trips, at fairs and had to plan everything. Overall, I was at two fairs, five foreign trips to Kenya, Germany and Spain with approximately 30,000 km in by road in Sweden and Denmark. I did it and found that amazing. If I had a job with set routines and fixed working hours, walking distance and no direct challenge in the actual planning of the day, I think it’s possible that I would have had more success. . I managed anyway, proving that it is possible, even with a travelling job. There are really no excuses. Either you do it, or not. I did it, so can you!

When I was in Kenya, I was very excited that I found a gym with very reasonable prices, minutes away from a furnished apartment that I rented for 2 weeks. I was able to keep up with my routine from Sweden.

I realize that I was compelled to discipline myself because I got good results through this challenge, a transforming development that became so through change. I had the desire to succeed and I did all I could to ensure that I was a disciplined enough.

Some measure and examples of discipline:

 • Food – I love food, but it takes discipline to keep up a good diet OK, I cheated sometimes with exclusive cod instead of regular canned tuna
 • Cardio – I’m comfortable by nature, but I was least comfortable to walk for 1 ½ hours in the morning plus 1 ½ hours in the evening during the last 3 weeks, that required discipline. I did what I “hated” to get what I “loved”.

When I came to last sprint of the challenge in June, I managed to do final touches and planned my trip to Mallorca, Spain where I would train and bask in the summer sun. I eventually ended up in Palma.

The day was as follows,

 1. 1 ½ hours of walk to and from my place for 2 weeks.
 2. Light breakfast
 3. Hitting the gym for 1 hour
 4. Light lunch
 5. Sunbathing for 2 hours
 6. Light dinner
 7. 1½ hours of walk to and from my place again.
 8. Sleep

I figured that if I did all this activity, I would consume about 34,000 calories which is equivalent to a little over 3 kilos. If I kept my diet to the planned 2000 kcal, I would get home around 3-4 kilos lighter. So I weighed myself before I left, completed my program with discipline and I got my 3 kg less. I’ll just say that Biology comes with a reduced turnover with age, I’m 53 this year and I know for sure that I would have never achieved anything without discipline.

Competition week came and it was interesting to see how my body changed, how it tightened up and the muscles became visible.  I got to work with a photographer who documented part of the process.

D-Day was on a Saturday, having done everything I could to get in shape, I was and still am very pleased with the results I achieved. I did not win maybe because my competitors did better, some competitors were 42yrs old in a  veteran class of +45 years and that  I missed a detail regarding my posing routine which meant I had  point deduction. At the moment, I was incredibly disappointed in myself for not checking up on avoidable mistakes but I later appreciated the work and effort I put into this challenge. I later realized after watching the clips that I gave the audience something that was out of the ordinary.

Through this journey, I have proved to myself and others that anything and everything is possible regardless of age, job or family situation. If you really want something, plan, prepare, have a structure, write down rules and reports along with what goal you have then add discipline to that list, you will make it.

Anything is possible if you have the discipline. Practice the discipline and ensure that the target is met.

Best of luck.

Disciplin.

Denna gång handlar det om disciplin och hur jag upptäckte hur viktig denna ATTITYD är som tillgång bland attityder.

Jag bestämde mig för att tävla en sista gång, ja, jag vet, jag sa det förra gången också, men då var det mer ett experiment på att man kan komma i form även på ett något kontroversiellt upplägg. Med det resultatet i tankarna så fick jag en utmaning om att vara med igen.

I januari började då den sista resan, med en mer strikt diet, ett mer planerat upplägg, en förbättrad förberedelse och en struktur som skulle passa in. Dessutom en del regler och ett rapporteringsätt som skulle hjälpa till.

Som Ni ser så följde jag här mig eget sätt att lägga upp en målplan, dvs., efter att målet är satt, så kommer de verktyg som ska hjälpa till att nå målet.

En del av det jag gjorde var saker som jag ”hatade”, men för att få det jag ”älskade”, så var det bara att göra det. En annan utmaning var också att genom mitt arbete där jag reser cirka 10 000 mil per år, både inom som utom riket, var planeringen av yttersta vikt. Bara för att ge några exempel så kommer jag att förklara detta närmare.

Januari gick och februari kom, detta med 2 utlandsresor, och med tanke på att äta riktigt, träna rätt och ha med sig kostsupplement, så blev detta en liten utmaning i sig, dock så var just januari och februari ganska lugnt. Resandet i sig har nog varit den största utmaningen då jag i princip har legat på vägarna 4 av 7 dagar. Det vill säga att jag utmanades av att få med mig träningskläder, hitta ett hotell med bra gym, eller med gym i närheten. Kostsupplementen skulle med och på söndagarna så satt jag vid matbordet och lade upp hela veckans vitaminer och mineraler i små påsar att ta med mig. Proteinpulvret skulle med och både PWO och AWO skulle också finnas med i tillräcklig mängd.

Mars kom och jag tog till ytterligare ett verktyg i regel och rapport systemet, jag började väga mig och få till rätt andel av muskler, fett och vatten. I detta nuet, så var det bara att ta fram matematiken och helt kallt räkna på hur många kilo som skulle bort, vad dessa motsvarade i kalorier och vad som skulle krävas i forma av extra cardioverksamhet för att hitta den balansen.

Det jag tyckte var bland det mest sporrande var att kunna få till det när jag var på långresor, på mässor och var tvungen att planera allt. Sammanlagt var jag på 2 mässor, 5 utlandsresor och cirka 3000 mil i bil i Sverige och Danmark. Att jag klarade av detta med mitt jobb, anser jag vara fantastiskt. Om jag hade haft ett jobb med fasta rutiner och fasta arbetstider, gångavstånd och ingen direkt utmaning i själva planeringen av dagen, tror jag det är möjligt att jag lyckats något bättre. Men jag lyckades i alla fall, och visade att det går även med ett rörligt jobb. Det finns egentligen inga ursäkter. Antigen så gör Du det, eller inte. Resultat blir också därefter.

Planeringen var alltså a och o. När jag på en av mina långresor planerade hur jag skulle få med allt så kom tveksamheten in och jag undrade still vad tullen skulle säga om de stoppade mig och ställde frågan vad jag hade i väskan. Dock var drivet större och jag lyckades få med mig allt till både Kenya, Tyskland och Spanien, dock till priset av övervikt, men grejorna kom med.

Kenya var speciellt spännande då det gällde att också hitta ett gym, inte bara ett bra gym, utan ett gym i närheten till var jag bodde, och med facila priser. Jag hyrde en egen lägenhet där i två veckor och med min rutin från Sverige och med planering av mat och träning så räckte allt till. Över förväntan bra och jag var otroligt nöjd med den resan.

Men vad jag kom på mest genom denna förvandling, denna utveckling av förändring, var betydelsen av DISCIPLIN. Alltså, jag hade glömt hur viktig denna attityd och ståndpunkt var och är. För oavsett hur mycket jag planerade, förberedde mig, ordnade rätt struktur samt hade ett bra regel och rapportsystem, så var jag nödd och tvungen att disciplinera mig. Viljan må vara hur stark den vill, men utan disciplin går det mindre bra. Några mått på disciplin:

 • Mat – jag älskar mat, men det krävs disciplin. OK, jag fuskade ibland med torskrygg istället för vanlig tonfisk på burk
 • Cardio – Jag är bekväm av naturen, och att gå 1½ timme på morgonen plus 1½ timme på kvällen under de 3 sista veckorna, till det krävs disciplin. Jag gjorde vad jag ”hatade” för att få det jag ”älskade”

Så när jag i början på juni kom fram till sista slutspurten och sista finslipningen så planerade jag in min sista utlandsresa till Mallorca för att kunna träna, promenera och sola för att komma i bästa form som möjligt. Med 10 kilos övervikt, till det mesta kost supplement,  kom jag så till Palma.

Dagarna gick ut på att gå 1½ timme på morgonen, träna en timme efter det. Gå till stranden och sola i 2 timmar. Sen upp till lägenheten, vila lite, och slutligen ut och gå 1½ timme innan läggdags. Detta i två veckor. Jag räknade ut att om jag gjorde all denna aktivitet så skulle jag förbruka cirka 34000 kalorier vilket motsvarar lite drygt 3 kilo. Om jag så höll dieten till de planerade under 2000 kcal så skulle jag komma hem cirka 3-4 kilo lättare. Matematik, fysik, kemi och biologi var tvunget att stämma för just detta ändamål. Så jag vägde mig innan jag åkte, genomförde mitt program till punkt och pricka med ett STORT mått av disciplin och väl hemma så visade vågen just 3 kilo mindre. Jag får väl säga att biologin med en minskad omsättning som kommer med åldern, jag är 53 i år, så höll mina beräkningar till punkt och pricka. Men utan disciplin hade det inte gått. Att göra saker som må vara mindre viktiga i andra sammanhang, men otroligt viktiga här. Sola och smörja kroppen, vila och träna precis uträknat och äta med kaloritabellen i baktanke.

Tävlingsveckan kom, och det var intressant hur kroppen förändrade sig, hur den stramade till, markeringarna blev tydligare. Det var faktiskt så att jag kunde se skillnad från timme till timme, och från en dag till en annan. Ytterligare intressant blir att följa detta via dokumentationen jag gjorde tillsammans med en fotograf. Det kommer alltså en dokumentär om min sista resa eller lång dags färd mot natt, som något att ha som minne.

Dagen D inföll på en lördag och jag hade gjort allt jag kunnat för att komma i form och jag var och fortfarande är synnerligen nöjd med det resultat jag åstadkom. Att jag sedan inte lyckades vinna må vara en kombination av att mina konkurrenter lyckades bättre och att jag lyckades missa en detalj gällande min posering som gjorde att jag fick rejäla poängavdrag. I stunden blev jag otroligt besviken på mig själv för att jag inte kollat upp hur det verkligen var med detta, men med lite distans så var en del av min uppvisning till för publiken och ge dem något utöver det vanliga, vilket jag personligen tycker att jag gav dem.

Som summering kan jag alltså genom denna resa visa på att allt är möjligt om Du verkligen vill, om Du lägger upp Din plan, Din förberedelse, Din Struktur, Dina regler och rapporter utefter vilket mål Du har. Sen får Du lägga till DISCIPLIN, den för mig viktigaste attityden, inställningen och hållningen.

Vad jag egentligen vill säga med detta är att allt är möjligt oberoende på ålder, jobb, familjesituation eller annat. Allt är möjligt om Du vill. Allt är möjligt om Du har disciplin. Träna på disciplinen och se målet nås.

Lycka till.